زیرصد سنجش

افزایش تمرکز در هنگام درس خواندن

راهکارهای افزایش تمرکز
در این نوشته به بررسی علل عدم تمرکز هنگام مطالعه و راهکارهای افزایش تمرکز می پردازیم. در هنگام درس خواندن و یا در زمان انجام هرکار مهم دیگری داشتن تمرکز عنصر حیاتی و تاثیرگذار در نتیجه گیری نهایی محسوب می شود. اما یکی از مشکلاتی که اکثر دانش آموزان با آن مواجه هستند، نداشتن تمرکز در هنگام درس خواندن است. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که زمانی که شروع به درس خواندن می کنید، همه ی اتفاقات ریز و درشت یه ذهنتان هجوم می آورند و حواس شما را از کاری که باید انجام دهید پرت می کنند.

برای افزایش تمرکز چه باید کرد؟

تمرکز به طور کلی به توانایی توجه کامل و آگاهانه یک فرد به یک مسئله خاص گفته می شود. در واقع زمانی که شما توانایی کنترل توجه خود را داشته باشید یعنی تمرکز دارید. در هنگام تمرکز، تنها «یک فکر» ذهن فرد را اشغال می‌کند و تمام انرژی ذهن بر همین فکر واحد متمرکز می‌شود. بیشتر افراد نمی‌توانند توجه خود را کنترل و ذهن خود را صرفا بر یک موضوع متمرکز کنند. برای کسبِ تواناییِ فرمان دادن به ذهن و کنترل و افزایش تمرکز و توجه، به آموزش نیاز داریم. وظیفه ی اصلی ذهن تحلیل مسائل است. زمانی که ذهن شما تمام انرژی خود را برای فکر کردن و تحلیلِ صرفا یک موضوع اختصاص دهد، یعنی شما بر در حال تمرکز کردن هستید.

اما چرا تمرکز نداریم و حواسمان پرت می شود؟

عدم تمرکز و حواس پرتی در سنین مختلف و در شرایط گوناگون می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد؛ اما در حالت کلی عدم تمرکز می تواند به عوامل زیر وابسته باشد:
  • کمبود خواب و استراحت کافی
  • قرارگرفتن در کنار عوامل حواس پرتی و محیط های شلوغ
  • حل نکردن مشکلات گذشته و فرار کردن از آن ها
  • نداشتن برنامه ریزی و مدیریت زمان خوب
  • کار کردن در محیط های نامرتب
  • داشتن اختلال بیش فعالی و کم توجهی
  • تلاش های مداوم و بیش از اندازه برای مسائل مختلف
  • نداشتن تغذیه مناسب
  • استفاده از مخدرها و نوشیدنی های الکلی
  • داشتن مشکلات در برطرف کردن نیاز جنسی
  • پیدا نکردن مشکلات موجود زندگی و بی توجهی به آن ها
  • تجربه استرس زیاد و شدید
  • نداشتن مهارت کافی در انجام یک کار
  • تجربه مشکلات ذهنی مثل: شیزوفرنی، فراموشی، افسردگی

برای اینکه بدانید چه زمانی نیاز به آموزش راهکارهای افزایش تمرکز دارید، ابتدا باید بدانید علائم عدم تمرکز کدام است:

  • فراموشی در به یاد آوردن اتفاقاتی که به تازگی اتفاق افتاده اند.
  • دشواری در نشستن در یک مکان
  • سختی در فکر کردن
  • تکرار در گم کردن چیزها و فراموش کردن جای آن ها
  • داشتن مشکل در تصمیم گیری
  • ناتوانی در انجام کارهای پیچیده
  • نداشتن انرژی ذهنی و بدنی کافی برای تمرکز کردن
  • داشتن اشتباهات ناشی از بی توجهی

راهکارهای افزایش تمرکز:

زمانی که که نشانه های حواس پرتی را در خود دیدیم، زمان آن است که به دنبال راهی برای افزایش تمرکز و قدرت ذهن خود باشیم. میزان شدت عدم تمرکز و نوع آن در افراد مختلف متفاوت است. بنابراین در گام اول علت اصلی عدم تمرکز خود را پیدا کنید. در مواردی که میزان حواس پرتی بسیار زیاد است توصیه می شود به متخصصان حوزه ی روانشناسی مراجعه نمایند. اما برای بهبود عدم تمرکزهای معمول و فراگیر می توان از کارهای زیر کمک گرفت:

ورزش کنید.

با استفاده از ورزش میتوانید بدن و ذهن خود را برای مقابله با مشکلات مختلف آماده کنید. در هنگام ورزش هورمون های مختلفی در بدن ترشح میشوند که میتوانند استرس ها را کم کنند و روی بهره وری مغز ما تاثیر مثبتی بگذارند.

اهداف خود را مشخص و اولویت بندی کنید.

زمان بگذارید و روی یک کاغذ اهداف خود را در بازه های هفته ی آینده، ماه آینده و سال آینده بنویسید. شاید این کار کمی زمانبر باشد، اما در مورد اهمیت هدف گذاری در نوشته ای دیگر به صورت مفصل صحبت کرده ایم. با نوشتن این اهداف افکار ذهنتان را به روی کاغذ می آورید و جلوی پرت شدن حواستان به این مسائل را میگیرید.

برنامه ریزی و مدیریت زمان کنید.

برای کوچکترین کارهای خود برنامه داشته باشید. بر اساس اهداف و ویژگی های فردی خود برنامه ریزی کنید و اجازه ندهید استرس و اضطراب توان شما را کاهش دهد. تمام کارهای لازم را یادداشت کنید و برای انجامشان زمان مشخصی داشته باشید تا نگران تمام شدن هیچکدامشان نباشید.

چند کار را در زمان یکسان انجام ندهید.

یکی از دلایل مهم عدم تمرکز، تلاش برای انجام دو یا چند کار به صورت همزمان است.  زمانی که کارها را به طور همزمان انجام می دهید، ذهن شما مجبور به تقسیم تمرکز خود می شود. در نتیجه میزان تمرکز بر روی هر کار کاهش می یابد. هر زمان که بین کارهایتان جا به جا شوید به زمان نیاز دارید تا دوباره تمرکز خود را به دست بیاورید. بنابراین این کار هم از نظر زمانی برای شما هزینه بر است هم این که کیفیت انجامشان را پایین می آورد.

تقویت حافظه

حافظه و تمرکز در کارایی ذهن ما به یک اندازه نقش دارند و به نوعی می توانند مکمل یکدیگر باشند. یعنی تقویت حافظه باعث افزایش تمرکز و افزایش تمرکز باعث بهبود حافظه می گردد.

تغذیه سالم داشته باشید.

ویتامین ها و مواد مغذی برای بهبود عملکرد حافظه و تمرکز ذهن ضروری هستند. مواد غذایی مانند ماهی، تخم مرغ و سبزیجات را در برنامه ی غذایی خود قرار دهید و آب زیاد بنوشید.

محیط مطالعه خود را مرتب کنید و وسایل اضافی را دور کنید.

اگر میخواهید کاری را شروع کنید که به تمرکز بالایی نیاز دارد؛ گوشی و وسایل الکترونیکی را از خودتان دور کنید و محیط کار خود را مرتب کنید. اگر در اتاق شلوغ یا پر سر و صدایی هستید؛ آن جا را ترک کنید و به تنهایی کار خود را به پایان برسانید.

به اندازه ی کافی بخوابید.

تما به میزان کافی استراحت کنید و قبل از ساعت ۱۲ شب به رخت خواب خود بروید. به طور متوسط بدن به ۸ ساعت خواب در شبانه روز نیاز دارد تا بهترین عملکرد خود را در طول روز داشته باشد.

تمرکز خود را ورزش دهید.

برای افزایش تمرکز تمرین کنید. کتاب بخوانید، عمیق نفس بکشید و تعداد تنفس خود را بشمارید، مهارت گوش دادن خود را تقویت کنید، همزمان با اینکه به صحبت های دیگران گوش می دهید، سعی کنید گفته هایشان را تحلیل کنید.

بهترین زمان ذهن خود را پیدا کنید.

ببینید در چه ساعتی از شبانه روز سرحال تر هستید. دقیقا در همان زمان ذهن شما کارایی بالاتری دارد. بهتر است مطالعه درسیخود را برای همان ساعت تنظیم کنید. اگر شما تمرکز بالایی را تجربه کنید؛ بدون این که حواستان به چیزی پرت شود به یک چیز توجه میکنید و نتیجه بهتری از تلاش های خود میگیرید. با افزایش تمرکز میتوانیم از پریدن ذهن به مسائل نامربوط جلوگیری کنیم و تمام انرژیمان را بر روی کار دلخواهمان بگذاریم. در پکیج آموزشی کنکور  , بهترین پکیج آموزشی کنکور  این توالی مباحث کاملا رعایت شده و سرفصل ها به صورت کاملا استاندارد و براساس شیوه های برنامه ریزی کارشناسی شده در کنار هم قرار گرفته اند؛

این نوشته را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیگر مطالب