زیرصد سنجش

حذف کنکور | چالش سال‌های دور و نزدیک دانش آموزان

حذف کنکور

فرآیند حذف کنکور سال های زیادی است که در صد اخبار مربوط به آموزش ایران قرار دارد. هر از چند گاهی برخی از مسئولان ذی‌ربط در نهادهای مختلف در این رابطه به اظهار نظرهایی می پردازند و ذهن داوطلبان و خانواده های آنها را درگیر این موضوع می کنند که آیا کنکور حذف می شود؟

البته در این رابطه اقداماتی انجام شده و مصوبات سال های اخیر منجر به حذف کنکور برای بخش قابل توجهی از رشته ها و دانشگاها شده است. اما سوالی که پیش می آید این است که آیا این تغییرات در نهایت به نفع دانش آموزان است یا به ضرر آنها؟ و اینکه آیا کنکور به طور کامل حذف خواهد شد؟

آنچه در این نوشته مورد بررسی قرار خواهد گرفت این است که تغییرات و اصلاحاتی که در زمینه برگزاری کنکور سراسری و شیوه پذیرش دانشجو در دانشگاه های مختلف صورت گرفته چه تاثیری بر دانش آموزان، سیستم آموزشی و در نهایت کیفیت سطح آموزش عالی گذاشته است و در نهایت کنکور چه زمانی ممکن است کاملا حذف شود.

بررسی چالش های حذف کنکور

مسئله حذف کنکور از سال های نسبتا دور مطرح شده است و این موضوع هر چند وقت یک بار در صدر اول اخبار آموزشی قرار می گیرد. در چند سال اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در مقتیسه با سایر نهادهای مسئول، پیگیر این موضوع بوده و در نهایت در سال 1401 با تصویب قانون جدید کنکور موسوم به «قانون سنجش و پذیرش دانشجو» گام بلندی در تسریع تحقق این مهم برداشت.

بر اساس این قانون، معیار قبولی در دانشگاه، صرفا کسب تراز بالا در آزمون سراسری نیست، بلکه سوابق تحصیلی افراد با تاثیر قطعی 50 درصد به بالا (متناسب با سالی که در کنکور شرکت می کنید) سهم قابل توجهی در سرنوشت کنکور شما خواهد داشت.

برخی از کارشناسان این مصوبه را سر آغاز فرآیند حذف کنکور دانسته اند و به اعتقاد این افراد، کنکور ممکن است تا 5 سال آینده حذف شود.

اما در این میان بخش قابل توجهی از دانش آموزان، داوطلبان، خانواده ها، اساتید، کارشناسان آموزشی و مشاوران تحصیلی با اجرای این قانون مخالف هستند. از نظر این افراد، حذف دروس عمومی از کنکور و اعمال تاثیر قطعی سوابق تحصیلی در نتیجه کنکور منجر به افزایش استرس دانش آموزان می شود.

تا پیش از این قانون، برنامه ریزی، تمرکز و نگرانی اصلی دانش آموزان کسب درصدهای بالا در کنکور بوده است؛ اما بعد ازتصویب و اجرای قانون جدید کنکور، این نگرانی ها به امتحانات نهایی نیز شیوع پیدا کرده و سلامت روان بسیاری از دانش آموزان را به مخاطره انداخته است.

همانطور که می دانید امتحانات نهایی از امسال نه تنها برای دانش آموزان پایه دوازدهم برگزار می شود، بلکه دانش آموزان پایه های دهم و یازدهم نیز در نوبت خرداد ماه باید با امتحان نهایی دروس دست و پنجه نرم کنند. در نتیجه دامنه زمانی نگرانی و استرس از یک سال تحصیلی به سه سال تحصیلی افزایش یافته است.

موافقان مصوبه جدید کنکور معتقدند «با اجرای مصوبه جدید مرجعیت به دروس مدرسه بازگشته و دانش‌آموزان مجبورند علاوه بر کنکور به نمرات مدارس هم توجه داشته باشند!»

 

در مقابل، آن دسته از افراد که منتقد و مخالف مصوبه مذکور هستند، معتقدند به دلیل نبود زیرساخت های لازم برای اجرای درست و اصولی این قانون، اعمال آن منجر به بروز اضطراب بیشتر و همچنین شروع به کار افراد سودجو برای تشکیل مافیای امتحانات نهایی است.

برای مثال عبدالرسول عمادی -رییس سابق مرکز سنجش وزارت آموزش و پرورش- که از منتقدان این قانون است، در مخالفت با این مصوبه گفته است: «مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، سکان هدایت فرایند آموزش را از دست معلمان خارج کرده و به دست امتحان نهایی می‌سپارد و در نتیجه‌ی آن دبیرستان‌ها به کلاس‌های کنکور تبدیل خواهند شد و این اتفاق بزرگترین آسیب به نظام تعلیم و تربیت است.»

اما بیشترین مخالفت با حذف کنکور و تاثیر قطعی سوابق تحصیلی در نتیجه نهایی کنکور، از سوی دانش آموزان صورت گرفته است. دانش آموزان مخالف این قانون معتقدند «با مصوبه کنکوری اخیر، علاوه بر نگرانی برای کنکور، باید به مدت سه سال درگیر استرس ناشی از برگزاری امتحانات به صورت نهایی نیز باشند و در نهایت، این مصوبه تنها به نفع آموزش و پرورش است که به دنبال حفظ مرجعیت و جایگاه خود در رقابت با آموزش عالی است و در این بین منافع دانش‌آموزان جز اولویت‌های اصلی مسئولان نیست!»

علی امرایی از اعضای کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت، در پاسخ به پرسش آیا کنکور حذف می شود؟ تصریح کرد که در شرایط فعلی جایگزینی برای کنکور وجود ندارد، بنابراین ناچار به ادامه برگزاری کنکور هستیم.

امرایی در توضیح این موضوع گفت: «طبق نظرسنجی که سازمان سنجش در قالب توزیع پرسش‌نامه میان داوطلبان کنکور داشت، 80 درصد آنها موافق برگزاری کنکور و مخالف تاثیر قطعی سوابق تحصیلی هستند.»

این عضو کمیسیون آموزش در ادامه افزود: « یکی از دلایل مخالفت دانش‌آموزان با تأثیر قطعی سوابق تحصیلی در نتیجه نهایی کنکور این است که امتحانات نهایی، به اندازه سؤالات کنکور، محدود و استاندارد نیست؛ کنکور دو نوبت در سال برگزار می‌شود، اما امتحانات نهایی در دی ماه، خرداد ماه و شهریور ماه در مجموع 30 بار برگزار می‌شود؛ در چنین شرایطی به جای کمک به دانش‌آموزان، استرس آنها را افزایش داده‌اند و آنها خواهان استرس و تحمیل هزینه مالی بیشتر نیستند.»

وی تاکید کرد: «مسئولان شورای عالی انقلاب فرهنگی باید به نفع دانش‌آموزان تصمیم بگیرند و به این موضوع توجه داشته باشند که 80 درصد داوطلبان موافق کنکور هستند.»

امرایی با ارائه آمار کنکور و امتحان نهایی اخیر، تاکید کرده است که مصوبه کنکوری جدید که با هدف گسترش عدالت آموزشی تصویب شده است، در این امر ناموفق بوده است. از نظر این عضو کمیسیون آموزش دیده بان شفافیت و عدالت، مصوبه کنکور جدی تنها به نفع مدارس غیرانتفاعی است.

از سوی دیگر، دکتر ابراهیم سوزنچی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، در پاسخ به پرسش آیا کنکور حذف می شود؟ گفت: «با تشکیل سازمان ملی سنجش و ارزشیابی آموزش، مقاومت برای حذف کنکور بسیار کاهش پیدا خواهد کرد.»

بر همین اساس وی اظهار امیدواری کرد که فرآیند حذف کنکور تا چند سال آینده صورت پذیرد و امتحانات نهایی جایگزین کنکور شوند.

سوزنچی تصریح کرد با شرای فعلی امیدوارم ظرف مدت 5 سال آینده کنکور حذف شود.


منبع: خبرگزاری الف ، همشهری آنلاین

این نوشته را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیگر مطالب