زیرصد سنجش

انتخاب رشته | بعد از کنکور آغاز شناخت رشته ها

انتخاب رشته - انتخاب آینده

گام پایانی برای ورود به دانشگاه انتخاب رشته است. هر سال در فاصله تقریبی یک ماه بعد از برگزاری آزمون سراسری، نتایج اولیه و کارنامه داوطلبان حاضر در جلسه کنکور از طریق سازمان سنجش آموزش کشور منتشر می شود و آن دسته از داوطلبان که مجاز اعلام می شوند، می توانند نسبت به انتخاب رشته کنکور سراسری اقدام نمایند.

در سال منتهی به کنکور، دانش آموزان وظایف مهمی را برای آمادگی حضور در کنکور باید انجام دهند. برنامه ریزی مطالعاتی، تهیه منابع آموزشی جامع و استاندارد، مطالعه، پشتکار و استمرار تا روز کنکور از مهم ترین وظایف داوطلبان کنکور است. پس از آن در زمان اعلام شده و طبق برنامه ریزی پیشین، در جلسه کنکور حاضر می شوند و به سوالات پاسخ می دهند.

بعد از برگزاری کنکور، سازمان سنجش برای هر داوطلب کارنامه اولیه ای صادر می کند که حاوی درصد و نمره خام هر درس، تراز کل آزمون، رتبه کشوری و رتبه در سهمیه داوطلب می باشد. در این کارنامه وضعیت مجاز یا غیرمجاز بودن داوطلب برای انتخاب رشته نیز تعیین می شود.

در حد فاصل زمانی بین برگزاری کنکور تا اعلام نتایج اولیه، بهترین زمان برای مطالعه و تحقیق در رابطه با رشته ها، ظرفیت پذیرش، دانشگاه‌های پذیرنده و بازار کار آینده شغلی این رشته‌هاست. از همین رو توصیه می کنیم بعد از برگزاری کنکور سراسری و حتی پیشتر، نسبت به کسب اطلاعات در مورد دانشگاه‌ها و همچنین رشته های مختلف دانشگاهی و بازار کار هریک اقدام نمایید.

علاوه بر آن به دنبال خودشناسی باشید و بر اساس استعداد، علاقه و میزان تسلط بر مباحث درسی دوره دبیرستان، گروه رشته های مناسب خود را بیابید و به موازات آن در رابطه با سایر رشته ها نیز اطلاعات کافی کسب نمایید.

در زمان انتخاب رشته هر داوطلب می تواند تا 150 رشته-محل را از میان رشته های با آزمون و رشته های بدون آزمون (صرفا براساس سوابق تحصیلی) انتخاب نماید. برای کسب بهترین نتیجه و ورود به بهترین رشته و دانشگاه مناسب، از فرصت باقی مانده تا زمان انتخاب رشته بهترین استفاده را کنید.

انتخاب رشته برای کنکور

در دوران تحصیلی، انتخاب رشته برای کنکور یکی از تصمیمات حیاتی است که تأثیر زیادی بر آینده شما خواهد داشت. در ادامه این نوشته چند اقدام ساده اما کلیدی را معرفی می کنیم تا بهترین تصمیم را برای آینده‌ی تحصیلی و شغلی‌تان بگیرید.

1. شناخت و تحلیل علایق شخصی
مهم ترین قدم در انتخاب رشته تحصیلی خودشناسی است. بهتر است با تحلیل دقیق علایق شخصی‌تان شروع کنید. آیا به حل مسایل ریاضی علاقه‌مندید یا دروس حفظ کردنی و مباحث علوم انسانی را ترجیح می دهید؟ آیا شاخه ای از هنرهای زیبا برایتان جذاب تر است یا دنیای پر چالش فناوری اطلاعات؟ 

2. شناخت توانمندی‌ها
توانمندی‌های شخصی خود را به دقت بسنجید. این مرحله نیز بخشی از فرآیند خودشناسی است. بدانید در چه نوع درس ها یا مشاغلی استعداد یادگیری بیشتری دارد. یا چه نوع کارهایی را راحت تر یاد میگیرید و انجام می دهید؟ این توانمندی‌ها می‌توانند انتخاب رشته‌ای باشند که به شما فرصت‌های بیشتری در آینده دهد.

3. مشاوره با افراد موفق

گفت‌وگو با افرادی که در رشته‌های مختلف تحصیل و فعالیت می‌کنند، به شما نگاهی واقعی‌تر نسبت به آن رشته ها و آینده حرفه ای آنها می‌دهد. از تجربیات افراد موفق و حتی ناموفق هر رشته استفاده کنید و در نهایت تصمیم خود را بر اساس دانش جامعه‌ی حرفه‌ای اتخاذ نمایید.

4. بازار کار و فرصت‌ها

آینده بازار کار یعنی بررسی فرصت‌ها برای انتخاب بهتر. تحقیق در رابطه با مواردی مانند نرخ استخدام و پیش‌بینی بازار کار یکی از اصول مهم در فرآیند انتخاب رشته محسوب می شود. به دنبال رشته‌هایی با بازار کار پویا و فرصت‌های شغلی بیشتر باشید.

5. توجه به تعادل زندگی

تعادل میان تحصیل و زندگی در واقع کلید موفقیت و رضایت شماست. رشته‌ای را انتخاب کنید که به شما امکان می‌دهد تا زندگی شخصی و شغلی خود را بهتر مدیریت کنید. توازن میان تحصیل، کار و زندگی کلید شادمانی، رضایت و موفقیت دائمی است.

سخن پایانی | انتخاب رشته: با اهمیت‌ترین تصمیم زندگی روبرو شوید

در فرآیند حساس و سرنوشت ساز انتخاب رشته، در کنار رتبه و تراز کنکور، عوامل بسیار مهم دیگری را باید در نظر داشته باشید. در این نوشته سعی کرده ایم تا برخی از مهم ترین و موثرترین این عوامل را ارائه نماییم.

در نهایت توانایی‌های لازم علمی، روحی و جسمی مورد نیاز با هر رشته را بررسی کنید و در این مرحله رشته ها را بر اساس علاقه مندی و توانایی خود اولویت بندی کنید. در مسیر شناخت توانایی های لازم برای هر رشته، بازار کار و موقعیت شغلی رشته ها در ایران را نیز بررسی کنید.

چنانچه در برنامه ریزی بلندمدت خود، ادامه تحصیل در مقاطع ارشد و دکتری را نیز در نظر دارید، شرایط پذیرش در تحصیلات تکمیلی آن رشته ها را در دانشگاههای ایران مورد مطالعه قرار دهید و در پایان اگر در بین اطرافیان خود، فارغ التحصیلان و یا دانشجویان رشته های مورد نظرتان هستند، از تجربیات و اطلاعات آنها استفاده کنید.

 

این نوشته را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیگر مطالب