زیرصد سنجش

اهمیت خواب و تاثیر آن بر تمرکز و یادگیری

اهمیت خواب و تاثیر آن در تمرکز و یادگیری

بررسی اهمیت خواب در میزان یادگیری و تمرکز دانش آموزان

بارها در جلسات نخست مشاوره با دانش آموزانی مواجه شده ایم که برای اثبات اینکه خیلی درس خوانده اند، اعتراف کرده اند که در طول شبانه روز 4 ساعت خوابیده اند و باقی زمان را برای درس خواند تقسیم بندی کرده اند اما باز نتیجه نگرفته اند.

این یک مثال کوچک از میزان اهمیت خواب است. همان قدر که مطالعه زیاد در نتیجه گیری تاثیرگذار است، به همان نسبت عوامل دیگر مانند خواب کافی، تغذیه مناسب و … نیز در نتیجه گیری شما نقش دارند.

در این مقاله به اهمیت خواب کافی و تاثیر آن بر تمرکز و یادگیری می پردازیم.

بررسی اهمیت خواب کافی

به طور میانگین انسان نرمال یک سوم عمر خود را در خواب سپری می کند. نه تنها انسان بلکه تمام موجودات زنده و حتی دستگاه های مکانیکی و الکترونیکی نیز در طول حیاتشان به استراحت و “خواب کافی” نیاز دارند.

مغز انسان به عنوان مهم ترین عضو بدن و شگفت انگیزترین دستگاه پردازش جهان هستی، متناسب با میزان فعالیت زیادی که در طول شبانه روز انجام می دهد، نیاز بیشتری به استراحت دارد.

از سوی دیگر سایر اندام های بدن انسان، مانند ماهیچه ها و مفاصل نیز در طول روز فعالیت زیادی می کنند و برای بازیابی توان خود نیاز به استراحت کافی دارند.

جدی گرفتن تاثیر و اهمیت خواب در افراد و به ویژه دانش آموزان و داوطلبان کنکور که به حداکثر توان ذهنی خود برای مطالعه و یادگیری دروس نیاز دارند، لازم و ضروری است.

تاثیر خواب بر یادگیری

در زمینه تاثیر خواب بر یادگیری و در مجموع بر عملکرد مغز انسان تحقیقات زیادی صورت گرفته و تقریبا نتایج همه آنها یکی بوده است.

عدم خواب کافی 3 تاثیر بزرگ در انسان ایجاد می کند:

  • پایین آمدن تمرکز و توانایی یادگیری
  • ضعیف شدن حافظه و نا توانی در به خاطر سپردن مطالب
  • خستگی زودرس و مداوم
تاثیر خواب بر تمرکز

تاثیر و اهمیت خواب بر میزان تمرکز

عدم تمرکز در هنگام درس خواندن یکی از شایع ترین مشکلات دانش آموزان است. نداشتن تمرکز کافی هنگام درس خواندن باعث خواهد شد که شما درک درستی از مطلبی که در حال مطالعه آن هستید نداشته باشید. به همین علت هم فارغ از اینکه چقدر مطالعه می‌کنید نخواهید توانست مطالب را درست و کامل یاد بگیرید.

پردازش اصلی اطلاعات جدیدی که وارد مغز می شود، شب و موقع خوب صورت می گیرد. زمانی که اطلاعات جدیدی به مغز شما وارد می‌شود، مغز در هنگام خواب شروع به تجزیه و تحلیل آنها می‌کند.

به همین دلیل هم اگر به اندازه کافی نخوابید هیچ یک از مطالبی که مطالعه کرده‌اید را یاد نخواهید گرفت.

بنابراین یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گزار بر میزان تمرکز شما، خواب کافی است.

تاثیر خواب بر یادگیری

مغز انسان در هنگام خواب هم در حال پردازش اطلاعات است. آنچه واضح است این است که ورود اطلاعات و آغاز فرآیند یادگیری در زمان بیداری و به وقت مطالعه صورت می گیرد.

اما انتقال، پردازش و ثبت اطلاعات جدید در مغز هنگام خواب صورت می پذیرد. طبق تحقیقات، آنچه بخش های مختلف حافظه را به یکدیگر متصل می کند، خواب است. در نتیجه نداشتن خواب کافی باعث ناتوانی شما در بیاد آوردن و به خاطر سپردن مطالب را خواهد داشت.

چند ساعت خواب در شبانه روز کافی است؟

میزان خواب کافی برای افراد مختلف متفاوت است. در واقع اطلاع از اینکه بدن شما به چند ساعت خوب در شبانه روز نیاز دارد، وابسته به میزان شناختی که شما از دن خود دارید می باشد.

اما بر اساس تحقیقات گسترده بر جوامع آماری گسترده، یک حد میانگینی از سوی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها به شرح زیر اعلام شد:

  • گروه سنی 6 تا 12 سال 9 تا 12 ساعت
  • گروه نوجوان 12 تا 20 سال 8 ال 10 ساعت
  • گروه بزرگ سال 7 تا 9 ساعت

البته همانطور که گفته شد این مقدار جنبه عمومی دارد و میزان خواب به عوامل شخصی نیز بستگی دارد.  برخی از این عوامل دخیل در کیفیت خواب که  باید مورد توجه قرار بگیرند عبارت اند از:

  1. راندمان خواب: مدت زمانی که فرد به تخت خواب می رود به مدت زمانی که فرد در خواب است گفته می شود.
  2. تاخیر در به خواب رفتن: به مدت زمان لازم بین رفتن به تخت خواب و به خواب فرو رفتن افراد گفته می شود.
  3. تاخیر  در REM: از هنگام به خواب رفتن فرد تا فرو رفتن به خواب عمیق را گویند.

پکیج های آموزشی  
زیر 100 سنجش

این نوشته را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیگر مطالب