معرفی رشته مهندسی صنایع
مهندسی صنایع یکی دیگر از رشته های پر طرفدار گروه ریاضی و فیزیک است.
دانشگاهها برای مهندسی صنــــــایع با محوریت دروس ریاضیاتی، از زیرگروه یک کنکور ریاضی و فیزیک اقدام به پذیرش دانشجو می نمایند.
رشته مهندسی صنـــــایع در زمینه ی طراحی، پیـــــاده سازی و بهبود سیستم ها، منابع انسانی، مواد، اطلاعات و تجهیزات و انرژی را مورد بررسی قرار می دهد.
در واقع مهندسی صنایع وظیفه ی افزایش بهره وری در مدیریت روش ها، تکنولوژی ها و مدیریت منابع انسانی را بر عهده دارد.
اگر بخواهیم مهندسی صنایع را در چند سطر تعریف کنیم، رشتهی مهندسی صنایع کارایی سیستمهای تولیدی، فرایندها و سازمانها را با تلفیق دانش مهندسی، ریاضیات، اقتصاد و مدیریت بهبود می بخشد. مهندسی صنایع به طور کلی اثربخشی، کارایی، تطبیق پذیری، پاسخگویی، کیفیت و بهبود مستمر کالاها، خدمات و سودآوری را مدنظر قرار داده و با تحلیل، مدیریت و برنامه ریزی دقیق به این موارد می پردازد.
رشته مهندسی صنایع، طیف گستردهای از دانشها و مهارتها است که لازمه طراحی و بهبود فرآیندها در صنعت، مدیریت افراد و سایر امور مربوط به صنایع گوناگون هستند. عدم وجود مهندسین صنایع در هر صنعتی، میتواند باعث افت راندمان کاری و تحمیل شدن هزینههای زیادی به آن شود.
اگر شاخه های صنعت یک کشور را رشته های چون مکانیک، برق، عمران، کامپیوتر، مواد، مهندسی شیمی و … بدانیم، مهندسی صنایع رشته ی پیوندی اتصال دهنده ی این صنعت محسوب میگردد که شاخه های مختلف صنعتی را به یکدیگر متصل می کند. در اصل مهندسی صنایع بین رشتههای مختلف مهندسی ارتباط ایجاد کرده و درک و فهم متقابل آنها از یکدیگر را میسر میسازد.
این رشته برای افرادی مناسب است که علاقهمند به مباحثی همچون مدیریت، مالی و اقتصادی، کنترل تولید و موجودیها، کنترل پروژههای بزرگ، برنامهریزی و مدیریت واحدهای صنعتی (بزرگ و کوچک) هستند و به طور کلی تمایل دارند در طراحیها و بهینهسازیهای ممکن در صنایع گوناگون دخیل باشند.
به علت ارتباط نزدیک این رشته با مدیریت، دانشجو باید تواناییهای مدیریتی، قدرت تحلیل و درک بالایی داشته باشد و در ضمن باید از خلاقیت و نوآوری نیز برخوردار باشند.
در مهندسی صنایع داشتن یک سری از مهارت ها و توانمندی ها ضروری است. برخی از این توانمندیها عبارتند از توان حل مساله، ذهن پویا و جستجوگر، خلاقیت و نوآوری، مهارتهای ارتباطی خوب، داشتن توان مدیریتی، قدرت تجزیه و تحلیل مناسب، توان علمی خوب در ریاضی و آمار، داشتن روحیه ی کار تیمی، توجه به جزئیات، توان مدیریت زمان و … .
برخی از دروس پایه و اختصاصی مهندسی صنایع به شرح زیر می باشد:
ریاضیات عمومی، فیزیک، معادلات دیفرانسیل، محاسبات عددی، جبرخطی، امار مهندسی، اقتصاد مهندسی، تحقیق در عملیات، علم مواد، اقتصاد عمومی، برنامه نویسی، کارگاه ماشین ابزار، مدیریت منایع انسانی، برنامه ریزی و کنترل پروژه، ازیابی کار و زمان، امار احتمال و … .
گرایش های مهندسی صنایع عبارتند از:
- گرایش بهینه سازی سیستم ها: طراحی و حل مسائل سیستم ها و ایجاد بهینه سازی در فرایند های ان ها
- گرایش مدیریت نواوری و فناوری اطلاعات: مدیریت در عرصه های نوآوری، فناوری، اختراعات پارک های علم و فناوری و…
- گرایش مدل سازی سیستم های کلان : مدل سازی سیستم های کلان و سیاست گذاری های عمومی در زمینه های اقتصادی اجتماعی و… کشف ارتباط میان اجزای مختلف یک سیستم و همچنین کشف ارتباط مابین سیستم های گوناگون.
- گرایش سیستم های مالی: تخصص در زمینه های مالی و اقتصادی، مهندسی مالی و مدیریت مالی و اقتصادی.
- گرایش لجستیک و زنجیره تامین: بهبود فرایند های لجستیک و زنجیره تامین محصولات فیزیکی و غیرفیزیکی فساد پذیر یا غیرفساد پذیر و کاهش ضایعات محصولات حین عبور از مراحل زنجیره تامین و کاهش دیرکرد هزینه های لجستیک.
- گرایش سیستم های سلامت: طراحی سیستم های متبط با سلامت افراد مانند سیستم های درمانگاهی.
- گرایش مدیریت پروژه: دانش مدیریت پروژه های بزرگ و کوچک و بهینه سازی پروژه ها از نظر زمان و هزینه و کیفیت.
- گرایش مدیریت مهندسی: مدیریت مهندسی های گوناگون شغل در صنعت.
- گرایش مدیریت سیستم و بهره وری: مدیریت سیستم های گوناگون جهت افزیش بهره وری و کارایی افراد و فرایند های موجود در سیستم ها با تعریف ورودی فرایند و خروجی برای هرسیستم.
از میان دروس تخصصی کنکور ریاضی، درس ریاضی با ضریب 4 مهم ترین درس برای قبولی در مهندسی صنایع محسوب می شود.
اما برای قبولی در دانشگاههای دولتی، تمام دروس به یک اندازه حائز اهمیت هستند. توصیه ی همیشگی ما این است که هیچ درسی را در کنکور حذف نکنید.
به یاد داشته باشید برای این که در بهترین رشته و بهترین دانشگاه پذیرفته شوید باید بهترین باشید.