معرفی رشته شیمی
شیمی علم شناخت ویژگی های مواد و تغییرات آنها در مقیاس اتم و مولکول است.
استاد احمدرضا پیکانی -استاد درجه ی یک درس شیمی- شیمی را علم زندگی معرفی می کند.
در زمان های بسیار دور علم شیمی با نام کیمیاگری شناخته می شد. در آن روزگارانی که هنوز تحقیقات علمی و دانش به شکل شناخته شده ی امروزی وجود نداشت، کیمیاگران با استفاده از دانش شیمی ناخواسته به کشف و ساخت مواد گوناگون می پرداختند و این خود نشان از قدمت تاریخی این دانش در مقایسه با سایر شاخه های علوم دارد.
شیمی به عنوان یک رشته ی تحصیلی در علوم پایه در سطح کارشناسی به بررسی ساختار و ویژگیهای ماده، ترکیب مواد با هم و همچنین کنترل آزمایشگاهی فرآیندهای شیمیایی میپردازد.
از سوی دیگر شیمی به عنوان یک دانش پایه ای در زیربنای علوم مختلفی همچون بیولوژی، بیوتکنولوژی، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و رشتههای متعدد مهندسی کاربرد اساسی دارد.
گرایش های پرطرفدار شیمی در مقطع کارشناسی به شرح زیر می باشد:
- گرایش های شیمی – شیمی کاربردی
- گرایش های شیمی – شیمی محض
- گرایش های شیمی – شیمی دارویی
شیمی محض
شیمی محض بدون هیچ گرایشی فقط به مطالعه علم شیمی می پردازد. مطالعه کامل ترکیب، ساختار، ویژگی های ماده، و کنترل آزمایشگاهی فرآیندهای شیمیایی از جمله کارکردهای این گرایش شیمی می باشند. رشته شیمی محض جنبه نظری دارد و دانشجویان این رشته در آزمایشگاه ها بیشتر به تحقیق و توسعه علم شیمی می پردازند.
شیمی کاربردی
شیمی کاربردی حد وسط رشته ی شیمی محض و مهندسی شیمی است. در شیمی کاربردی هدف ، به کارگیری و استفاده از کشفیات و آموخته های علم شیمی در صنعت است. رشته شیمی کاربردی به لحاظ دروس و واحد های درسی بسیار به شیمی محض شباهت دارد.
شیمی دارویی
یکی از رشته های پرطرفدار رشته شیمی، شیمی دارویی است. شیمی دارویی یکی از زیربناهای علوم داروسازی، پزشکی، دندان پزشکی و … است. گرایش شیمی دارویی به مطالعه و شناخت ترکیبات شیمیایی می پردازد تا بتواند با استفاده از آن ها به تولید داروها بپردازد و در زمینه درمان بیماری های انسان به کار می آید.
به طور عمومی عمده مشاغلی که فارغ التحصیلان رشته شیمی میتوانند در آنها مشغول به کار شوند در فهرست زیر قرار میگیرند:
- شرکتهای داروسازی در بخش کنترل کیفیت (QC) و تحقیق و توسعه (R&D)
- کارخانجات تولید مواد اولیه غذایی و دارویی
- اپراتور دستگاههای آنالیز کیفی و کمی در شرکتهای دولتی و خصوصی
- آزمایشگاههای همکار معاونت غذا دارو (سیب سبز سلامت)
- آزمایشگاههای محیط زیست، استاندارد و …
- شرکت تولید مواد شیمیایی
- شرکتهای مرتبط به فروش تجهیزات و مواد شیمیایی
- معلم حق التدریس آموزش و پروش
- سرپرست آزمایشگاه مرتبط
- کارشناس فنی و سرویس دستگاههای آنالیز
- کارآفرینی
رشته ی شیمی در مقطع کارشناسی پیوسته پذیرش دانشجو دارد و امکان تحصیل در مقاطع بالاتر در این رشته فراهم شده است.
دروس مشترک در گرایشهای شیمی در مقطع کارشناسی عارتند از:
ریاضی عمومی، فیزیک پایه، شیمی عمومی، معادلات دیفرانسیل، شیمی آلی، شیمی تجزیه ، شیمی تجزیه دستگاهی، شیمی فیزیک، شیمی معدنی، زبان تخصصی شیمی، کاربرد طیفسنجی در شیمی آلی، جداسازی و شناسائی ترکیبات آلی، مبانی کامپیوتر و برنامهنویسی، روش استفاده از متون علمی شیمی، کارگاه یا شیشهگری.
میزان اهمیت کلیه دروس تخصصی برای قبولی در این رشته تقریبا به یک اندازه است، اما برای موفقیت در دانشگاه، تسلط جامع بر مباحث شیمی و محاسات ریاضی بسیار حائز اهمیت است. در بین دروس عمومی هم به طور قاطع نمی توان گفت کدام درس مهم تر است، اما چون غالبا دانش آموزان رشته تجربی از درس عربی گریزان هستند می توان عربی را به عنوان سکوی پرتاب در نظر گرفت.
هیچ درسی را حذف نکنید. تاکید می کنم در کنکور تجربی همه دروس از اهمیت یکسان برخوردارند. حداقل یک درس عمومی و یک درس تخصصی را با مشورت مشاور خود به عنوان درسی که باید 100 بزنید انتخاب کنید.
فراموش نکنید برای اینکه در بهترین رشته و بهترین دانشگاه پذیرفته شوید باید بهترین باشید.