از مصوبه جدید تغییرات کنکور چه میدانید؟ براساس آمارهای سالهای گذشته درصد قبولی داوطلبان دهکهای بالای اقتصادی در کنکور بیشتر بوده است.
همهساله شایعات تازهای در مورد کنکور و نحوه برگزاری آن به گوش میرسد. یکی از این قانونهای جدید، مصوبه تازه در مورد کنکور بوده که انتقادات بسیاری را به خود جلب کرده است. در ادامه به این مصوبه و اختلاف طبقاتی ناشی از آن خواهیم پرداخت.
مصوبه جدید تغییرات کنکور
بر اساس مصوبه جدید کنکور از اين به بعد ملاک سنجش داوطلبان این است که معدل سهساله آخر تحصيلي دبیرستان آنها به میزان 40 تا 60 درصد در نمره قبولي ورود به دانشگاه داوطلبان تأثیرگذار خواهد بود.
البته مسئله مهمی که وجود دارد این است که اگر این طرح اجرا شود، از اين به بعد اولیا دانش آموزان براي گرفتن معدل بهتر فرزندانشان در سه سال پایانی تحصيل، ممکن است آنها را به مدارس خصوصي و غیرانتفاعی بفرستند و احتمال دارد هر کاري نیاز باشد براي اینکه بالاترين معدل را کسب کنند انجام دهند.
بهعنوان مثال ممکن است برای فرزندانشان معلم خصوصی بگیرند یا از کتابهای کمکآموزشی استفاده کنند و حتی امکان دارد – متاسفانه – نمره را با دادن پول از معلم بخرند.
این قانون می تواند بهشدت به تبعیض میان داوطلبان دامن بزند و اختلاف طبقاتی عظیمی میان داوطلبان به وجود آورد.
این در حالی است که مسئولان ادعا دارند این طرح میتواند به میزان زیادی عدالت آموزشی را برای داوطلبان به وجود آورد و فرصتهای مساوی برای دانشآموزان در هنگام ورود به دانشگاه در همه طبقات اجتماعی برقرار کند؛ مخصوصاً فرصتهای فراوانی نیز برای مناطق محروم و داوطلبان آن حوزه به وجود خواهد آمد.
رشتههای پرطرفدار سهم پولدارها میشود
یکی از مشاوران کنکور می گوید: اگر به رشتههای محبوب که متقاضیان بیشتری دارند مانند پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی نگاهی بیاندازیم شاهد این مسئله که ۸۶ درصد قبولیهای این رشتههای پر متقاضی متعلق به سه دهک بالای اقتصادی خواهیم بود و میزان قبولی سایر هفت دهک در قبولی این رشتههای پر تقاضا چیزی در حد ۱۴ درصد بوده است.
حتی اگر نگاهی به مدارسی که رتبههای برتر کنکور به تحصیل در آنها مشغول بودهاند بکنیم، خواهیم دید که در کنکور سراسری سال ۱۴۰۰ تعداد زیادی از داوطلبان که توانستند رتبه خوبی را به دست بیاورند به تحصیل در مدارس تیزهوشان، غیردولتی و نمونه دولتی مشغول بودهاند؛ و تعداد بسیار کمی از آنها در مدارس دولتی درس میخواندند.
این آمار در کنکور امسال نگران کننده تر شده و نشان از انزوای بیشتر دانش آموزان مدارس دولتی در میان نفرات برتر کنکور دارد.
آمارها نشانگر آن بوده که از بین تمامی ۳۰ نفر رتبه برتر که رتبه 1 تا 10 را شامل میشوند در گروههای آزمایشی علوم تجربی، علوم ریاضی و علوم انسانی حداقل ۲۰ نفر در مدارس سمپاد به تحصیل مشغول بودهاند.
همچنین بر اساس آخرین آمارهای رتبههای برتر کنکور سراسری سال ۱۳۹۹ این مسئله وجود داشته که تقریباً ۶۷ درصد رتبههای بالا در مدارس سمپاد درس خواندهاند، این مسئله به میزان زیادی در کنکور سراسری سال ۱۳۹۸ نیز خود را نشان داده و حدود ۷۰ درصد از رتبههای برتر مربوط به این مدارس بودهاند؛ بنابراین میتوان گفت فقط ۳۰ درصد از رتبههای کمتر ۳۰۰۰ در کنکور مربوط به مدارس دولتی هستند.
سخن آخر
بر اساس آنچه در بالا گفته شد مصوبه جدید کنکور به نظر می رسد برخلاف چیزی که مسئولان در نظر دارند موجب افزایش اختلاف طبقاتی شده و میتواند تبعیض فراوانی را با خود به همراه آورد. به همین دلیل ممکن است شانس قبولی داوطلبان مدارس دولتی و داوطلبان مناطق محروم با امکانات آموزشی پایین تر در رشته ها و دانشگاههای تاپ به شدت کاهش یابد.